Per això érem allí !!

Han alliberat a la Blanca i a la Montse, les dues cooperants de MSF que han estat quasi dos anys segrestades. Estic molt content. Molt. Per elles, per les seves famílies i per les seves il·lusions. I perquè son companyes de feina i entenc molt be per què eren allà, i no vull ni imaginar-me tot el que han patit.

L'alegria em dura poc si miro la tele, escolto la ràdio o segueixo els comentaris de les xarxes socials. Amb sort, des del desinterès més absolut, tertulians sense ni idea de què és la cooperació ni l'acció humanitària deixen anar frases fetes. Si tenen ganes de treure punta, donen voltes a si s’ha pagat rescat o no i, algú es pregunta si cal anar tan lluny ara que nosaltres tenim tants problemes, o bé, es genera una certa expectació morbosa per veure-les i imaginar tots els detalls del captiveri.

Ningú no es pregunta seriosament per què van marxar. No s'expliquen coses fonamentals com que: 
·  el camp de refugiats on van ser segrestades continua essent el més gran del món i continua desbordat amb el drama que representa per les milers de famílies que viuen allà La seva vida segueix depenen de les ONGD.
·    hi ha desenes de segrestos de personal local dels que ni ens assabentem 
·    la situació a Somàlia no s’ha arreglat gens ni mica per manca de voluntat política internacional i per massa interessos econòmics a la regió.
La cooperació no es ajuntar diners per pagar aliments. És provocar un canvi en tot plegat, capgirar aquest món injust. I quan es fa de debò, la complexitat és la norma i les contradiccions i els dubtes es plantegen a cada pas.

La vida de qualsevol persona val tots els diners que puguem pagar. El debat és ètic perquè amb els diners d’un rescat com aquest és manté una maquinaria de guerra i mort. MSF ho sap millor que ningú i per això te la política de no pagar cap rescat. A partir d'aquí, tots els judicis i les especulacions són gratuïtes o malintencionades.

Molts i moltes sabem que canviar tot això és possible i que la nostra obligació ètica és ser-hi, com hi eren la Blanca i la Montse. I seguirem anant, i assumint riscos. Fins i tot el de la incomprensió. 

Publicat a la revista de Centelles "El Portal" num 228 d'Agost del 2013

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats