Haiti, reflexions a 4 anys del terratrèmol.



El diumenge 12 de gener va fer 4 anys del terratrèmol d'Haití‬. No he estat a Haití. Ni abans ni després. Però he conegut molta gent que hi ha estat. He parlat amb ells quan han tornat. En gairebé tots ells i elles, hi ha un comú denominador: indignació i desesperació. I això des del primer moment fins avui. Qui ha estat a Haití, en surt marcat per l'experiència.
Probablement Haití, amb totes les seves cases derruïdes, la seva gent malvivint a "llars" provisionals, la invasió de "ONG", la inexistència pràctica d'un govern, la intervenció dels estats estrangers, ...  és l'exemple més clar que és cert que calen diners, però que no n’hi ha prou amb diners per encarrilar una situació. Això ho intentem explicar molt sovint les ONGs sense massa èxit.
Des del primer moment sabíem que no anàvem a reconstruir Haití en uns pocs anys, encara que a vegades un s'oblidi d'això i per un moment, creguis que amb una bona inversió si que es podria. Un mínim anàlisi et fa veure que no.
Em va agradar molt el text que amb la FCONG varem fem servir a Catalunya en el primer aniversari per centrar una exposició que vam fer totes les ONGs que treballem a Haití: "Haití, un terratrèmol que dura segles" (Català i Castellà ) Us el recomano!
El treball d’Oxfam Intermón a la capital que sempre expliquem en els aniversaris, no ens ha de fer oblidar el treball de fons, que fem ja fa anys i hem seguit fent. Especialment fora de la capital. Un treball de suport a la seva construcció de ciutadania. Un suport al sector agrícola i rural. Un treball lent, invisible, d'ells .. però que és l'únic vàlid per a construir un futur i canviar la situació.
I no vull oblidar un record i un reconeixement a tot l'equip que treballa i ha treballat a Haití, amb Maurepas Jeudy al capdavant en el cas d’Oxfam, sempre disposat a recordar tota la feina que fem realment i a recordar-nos que hi ha esperança i molta feina ben feta. Moltes gràcies Maurepas pel teu exemple!!
I us proposo un acte i alguns enllaços:
  • Acte: Barcelona 16 de gener. Presentació al col·legi de Periodistes a les 18,00 h d'un estudi sobre el terratrèmol d'Haití i el tractament dels mitjans del terratrèmol i el treball de les ONG. Fet per la FCONG (Federació Catalana d'ONGs) dins del marc d'un projecte europeu sobre comunicació i treball d'ONGs. No us el perdeu!!    
  • Web: Ja he aconsellat abans aquesta web, pero ..es que cal llegir-la!! Resum de reflexions de la  Iolanda Fresnillo que ha viatjat recentment a Haití amb la intenció d'analitzar i avaluar el terratrèmol i les actuacions posteriors.  http://haitiotrosterremotos.info/lang/ca/ (Està en català i castellà) 
  • Catalunya Radio Programa Solidaris
  • Diairo.es
  • La Directa

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats