Berta Cáceres


El COPINH es una entitat d’indígenes d’Hondures, un petit país Centreamericà. Fa uns dies el ministre Margallo visitava Hondures per reforçar unes inversions i empreses espanyoles per a les que va demanar seguretats jurídiques.

El camperols del COPINH fa temps que lluiten contra un projecte hidroelèctric anomenat “Agua Zarca”. L’impacte humà i ambiental del projecte és molt greu i ho han denunciat diverses vegades. Han guanyat batalles judicials i han aconseguit suport internacional que avala  les seves demandes. Però el projecte segueix endavant. Seguretats jurídiques?

El negoci que hi ha darrera és molt gran i els responsables de COPINH han estat amenaçats de mort. El 3 de març van entrar de nit a casa de Berta Caceres, lidera de COPINH, i la van matar. Els membres de seguretat del govern que s’havien compromès a protegir-la, no hi eren. Deu dies després mentre l’exèrcit intentava desallotjar uns camperols de les seves terres, dues persones varen assassinar a Nelson Garcia, un altre dirigent de COPINH. Seguretats jurídiques?

Aquest és el preu que paguen algunes persones per lluitar per coses justes. Quan diem que les ONG fem costat a persones com ells, volem dir que el mèrit és seu, que la idea és seva, que la valentia i la decisió és seva i nosaltres només fem l’acompanyament. El risc malauradament també és seu. Però ara ens toca denunciar a les empreses i als que financen projectes com aquest per als que la vida humana sembla no tenir cap importància. 110 activistes han estat assassinats a Hondures els darrers 5 anys.

Néixer i viure en segons quins països és francament difícil. Lluitar per aconseguir una oportunitat també. Fer-ho contra grans empreses multinacionals és gairebé impossible. Morir per defensar la terra o les persones, contradictòriament, és molt més fàcil.

Quan el ministre Margallo demanava seguretats jurídiques pels negocis, no ens consta que demanés cap explicació per l’assassinat. Tot i que l’endemà anava a un acte per commemorar l’assassinat de 6 jesuïtes espanyols i dues salvadorenques fa 27 anys. Un crim que es va intentar tapar molt de temps, com es fa ara amb el de Berta i Nelson.

Fem costat a gent amenaçada i a les seves lluites. El nostre suport mai serà la seva seguretat completa, però almenys els ajudarà a resistir. Només junts mantindrem l’esperança i la dignitat.






Si voleu signar perquè els inversors internacionals no segueixin finançant el projecte d' "Agua Zarca", podeu signar aquí:  SIGNO PER BERTA CÀCERES






Article publicat a la columna mensual de la revista El Portal de Centelles (Num 260 Abril 2016)   






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats