ODM i ODS. Els OD... què?

Fa uns dies que hi havia unes jornades a Madrid per avaluar què s’havia fet en el primer any dels ODS.
Ah! Que no saps de que va això dels ODS? És fàcil, els ODS són els que han substituït l’ODM.
Ara tampoc? Doncs potser millor que comenci pel principi.

L’any 2000 les Nacions Unides van establir 10 objectius per combatre les qüestions més greus del món i per aplicar als països empobrits del món. Els varen anomenar Objectius del Mil·lenni (ODM). S’havien d’aconseguir al 2015 i tot que eren assumibles, els resultats varen ser molt decebedors.
Decebedors, però per primera vegada havien fixat uns objectius i els varen mesurar.


I això per si sol és molt positiu. Ara passat el 2015, els ODM han estat substituïts pels ODS, Objectius de Desenvolupament Sostenible. Aquests tenen un parell de característiques interessants encara que també se’n poden criticar mancances com que no contempla res relacionat amb les migracions. El més interessant és que han deixat de ser objectius pels països en desenvolupament per passar a ser objectius de tots els països. Hem entès que els canvis només es faran si canvia tothom. El ODM eren 7 i els ODS són 17.

Tant els ODM com els ODS comencen per un objectiu redactat semblantment, eliminar la pobresa, però els ODS van més enllà i parlen de Fam Zero i de reduir la desigualtat, entre altres coses.

I la primera tasca que tenien els països en aquest primer any era concretar el pla d’acció per assolir els objectius. A Espanya, la situació política i d’interinitat, acompanyada pel poc interès sobre aquests temes, ha fet que el més calent sigui a l’aigüera com demostra un recent informe publicat per Oxfam Intermón i Unicef que podeu trobar aquí.. Catalunya properament presentarà el seu pla d'acció que ja està força avançat.

Sé que molts dels que llegiu això penseu que us queda lluny, i penseu que això no forma part del vostre dia a dia. Però malgrat que pot semblar un tema llunyà i dens,

  • és bo que sapiguem que és, 
  • que entenguem perquè serveixen i 
  • que estiguem a l’aguait quan se’n parli. 
Els ODS son una més d’aquelles coses, que podrien ajudar a anar canviant una mica aquest món. Així que si teniu una estona informeu-vos i si en parlen a algun lloc, pareu l’orella.
Els ODS haurien de ser en breu un tema conegut, no us quedeu fora de joc!


Altre documentació interessant:
-Espanya davant l'agenda dels ODS (Sept2015 Oxfam Intermón i UNICEF)

Article publicat a la revista "El Portal" de Centelles num. 266 d'Octubre del 2016




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats