Com més pobres, millor acollida

És bo tenir dades. Especialment quan tenim veus que s’aixequen i enarboren la bandera de la por davant la “invasió” de refugiats a Europa, i atien el foc totes les pors viscerals de tot el que perdrem amb la seva arribada. És bo tenir dades com les d’un informe d’Oxfam Intermón presentat aquest juliol , perquè nomes les dades poden combatre el populisme barroer.

Deixem enrere les pors i les manipulacions grolleres i anem a les dades. Els sis països més rics del món, que acumulen el 56% del PIB del món, tenen acollits 2.119.264 refugiats. Això  representa exactament el 8,8% de les persones refugiades que hi ha al món.

A l’altre costat de la balança, els sis països que més refugiats tenen, n’han acollit 11.932.244. Aquests quasi 12 milions de persones refugiades son la meitat de tots els del món. La meitat en nomes 6 països. I tots sis països sumen menys del 2% del PIB de tot el món, concretament el 1,9%.

I malgrat les xifres els països europeus, en contes d’assumir les seves responsabilitat humanes i ètiques i de complir amb els drets que ells mateixos han teixit, estan vulnerant tots els seus codis i  posant l’èmfasi en assegurar que no arribin i així invisibilitzar el problema, que no resoldre’l.
Primer va ser l’acord UE Turquia, i ara els acords amb països poc o gens democràtics on paguem a exèrcits com el de Sudan perquè aturin la sortida i el transit de gent, com sigui. I ho fem amb fons que teníem per Cooperació Internacional. Els fons que tenim per combatre les causes, els destinem a amagar les conseqüències. Doble error  greu.

El 19 de setembre, la Cimera anual de Nacions Unides tractarà específicament el tema de refugiats i migracions i l’endemà de la cimera el president Obama ha convocat els caps d’estat per buscar solucions al tema dels refugiats.

És important que tinguem sobre la taula les dades, perquè sinó encara ens vendran que els països més rics son els que més estant fent pels refugiats i que el Dret Internacional s’està respectant. I per això és important que tinguem el màxim suport de la ciutadania. Cal seguir exigint:
  1. Respecte als drets de les persones. Tot i que les persones hagin d'abandonar la casa seva i el seu país, no abandonen els seus drets i cal assegurar que se'ls respecten a tot arreu
  2. Vies segures. No permetre que les persones hagin de fer trànsits en mans de màfies, extorsions i en els que es juguen la vida
  3. Assegurar la inversió de Cooperació Internacional en Acció Humanitària que permeti atendre les persones que fugen de conflictes i assegurar que no desviem els fons a externalitzar el control de migracions a tercers països
El món és de tots. L'acollida, la cooperació i el compartir no és un tema de generositat o solidaritat, és un tema de justícia.
Tenim exemples de conflictes amb persones refugiades enquistats durant dècades, com el saharaui entre d'altres. Podem agafar el toro per les banyes o deixar que la situació es degradi i s'enquisti fins a límits insospitats. Nosaltres escollim.


----------------------------------------------

Aquí sota teniu les dades detallades i clicant aquí trobareu l'informe complert i aquí podeu signar les demandes que fa Oxfam Intermón






Persones refugiades que acullen els sis països més rics i el PIB mundial que sumen entre els 6                                       



Els sis països/territoris que més persones refugiades i sol·licitants d'asil acullen i el PIB mundial que sumen entre els 6
 (inclou xifres de l'ACNUR i el UNRWA pels refugiats palestins)



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats